maanantai 29. huhtikuuta 2013

Storytelling - Projekt Satumaa

En vacker dag under sin arbetsdag kom han på det, inom marknadsföring är excel viktigare än photoshop. Alf Rehn som en känd talare och även ordförande i reklambyrån Satumaa, fick de övriga inom chefspositioner i andra företag att bli intresserade över påståendet. Påståendet var något nytt för alla men det kändes ändå trovärdigt och intressant. De blev så intresserade att de skaffade direkt biljetter till Rehns event i Kiasma, som finansieras av reklambyrån Satumaa. I slutet av sommaren har tiden kommit och alla nyfikna chefer och övriga människor inom branschen, har äntligen chansen att lyssna och få svar på Alf Rehns påståenden.

Storytelling videon finns i länken nedan.

DomoAnimate - Event

Videoklippet skall föreställa tiden sen Rehn inser vissa faktum tills det slutliga tillställningen hålls. Vi försöker visualisera de potentiella gästernas reaktion på kampanjen och att målet med den - dvs. visa sig i eventet. Videoklippet löper ganska hastigt och det är kanske svårt att hållas med första gången, men det var ju första gången fiskarna använde sig av DomoAnimate redigeringsprogrammet - så den blev nog jätte bra!


Projekt Satumaa



Fiskarnas projekt går ut på att utveckla en marknadsföringsplan eller –strategi för reklambyrån Satumaa. Målet med projektet är att öka Satumaas kännedom,  skaffa nya kontakter och bevara befintliga kunder. Marknadsföringsplanen/strategin kommer att utgå från ett påstående som marknadsförs via olika kanaler - t.ex. dagstidningar och sociala medier – och som sedan resulterar i ett event.  Bakom påståendena står Alf Rehn (som är styrelseordförande för Satumaa), som har en koppling till allt gällande företagsledning. Alf Rehn kommer att föreläsa på eventet och målet är att få olika företagsledare att bli intresserade. 



/Karolina

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Blogguppföljning


I början av kursen skrev jag om bloggarna The Brand Man och Ronnestam. Nu när vi har kommit igång med vårt projekt så hittade jag intressanta inlägg i bloggarna som vår grupp kan ha nytta av i samband med Satumaa projektet.  Johan Ronnestam har skrivit ett inlägg om hur han skulle driva en reklambyrå idag och presenterar 14 olika idéer på det.  Ett annat inlägg som Ronnestam har skrivit handlar om kreativitet, han ger 5 olika tips på hur man skiljer sig från mängden. I The Brand Man bloggen hittade jag ett inlägg skrivet av Alf Rehn. Rehn har ett samband med vårt projekt, därför kan det vara väsentligt för vår grupp att bekanta oss med hans tankar. 








/Karolina

Brändikäs


Brändikäs är business underhållning: en arbetslivsguide, en rysare och en lärobok på samma gång. Boken är skriven av Lisa Sounio som är specialist på branding och design. Sounio vill påverka sina läsare genom att framföra att all marknadskommunikation måste vara intressant och aktuellt, så att budskapet och dess förespråkare skiljer sig från sina konkurrenter. Ju mer ”brändikäs” man är, desto bättre sker försäljningen av produkten eller tjänsten.  Boken innehåller inte teorier om branding, men den berättar om vad branding är, varför branding är aktuellt och hur man ska lyckas med branding.

Sounio (2010) skriver att man bör akta tråkighet, öppna upp sin personlighet, använda sig av visuell kommunikation och även uppmärksamma språket, orden och nyanserna som man använder sig av.  Hon menar att man bör vara modig att nätverka och sträva efter att uppträda framför olika arenor. Enligt Sounio (2010) är det enkelt att branda sig, det gäller bara att välja sin kommunikationspalett och göra allt annorlunda än alla andra. Kommunikation är väsentligt för framgång inom branding, kommunikationen framför nämligen brandets värde och klargör uppfattningen om brandet. Sounio (2010) poängterar vidare betydelsen av en förespråkare för brandet, en talman med otroliga historier att berätta och som väcker åsikter och nyfikenhet hos publiken. Dessa är insikter som jag tror att vår grupp kan ha nytta av vid projektet med Satumaa.

Lisa Sounio (2010) Brändikäs. Talentum.

/Karolina

Branding och No Logo





Den här gången var vår uppgift att läsa en bok om branding, och jag valde att läsa om ämnet i kursboken Marketing Communications, av De Pelsmacker, Geuens och Van den Bergh (2007), samt Naomi Kleins No Logo (2001), som är en mer kritiskt inställd bok om branding och såkallade brandhärskare.
Enligt De Pelsmacker, Geuens och Van den Bergh (2007: 43) ska ett brand kunna beskrivas som ett namn, en term, en symbol eller en design, som differentierar ett företag från dess konkurrenter. Ett brand ska också ha ett minnesvärt och anpassningsbart namn, som går att skydda.
Originella, kvalitativa och differentierade produkter är förutsättningen för ett framgångsrikt brand. Det är också viktigt att brandet åtnjuter långsiktigt förtroende av såväl företagsledning, som anställda. (De Pelsmacker & o.a., 2007: 51)
Det finns olika strategier för branding. Såkallad co-branding, där olika brand samarbetar med varandra för ett gemensamt brand – till exempel en gemensam tandborste av Braun och Oral B. Ett steg vidare från detta är multi- branding . Andra former av branding är endorsment och ingrediet branding. I corporate branding används samma brandnamn för alla produkter i ett företag. (De Pelsmacker, 2007: 49)
Ofta byggs en branding- portfolio upp som en del av branding- strategin. Branding- portfolion kan beskrivas som mängden av alla brand och brandsortiment som ett företag har. (De Plesmacker o.a., 2007: 50) Branding- portfolion måste uppdateras regelbundet för att uppnå maximal nytta.
De Pelsmacker & o.a. (2007: 51-52) talar också om brand equity, det vill säga de fördelar eller det marknadsvärde ett brandnamn ger en produkt. Brand equity består av brand- medvetenhet, uppfattad kvalitet, starka associationer och brand- lojalitet. Författarna gör skillnad mellan consumer brand equity och financial brand equity. Konsument brand equity hänvisar till de kund- och marknadsföringsrelaterade aspekter, som är relaterade brand equity, medan finansiell brand equity hänvisar till det ekonomiska värdet.

No Logo är en bok om globalisering, samt om multinationella storföretag som utnyttjar billig arbetskraft i U-länder. Klein beskriver historian bakom branding som koncept, och hur reklam och reklampåverkan först uppstod i USA och därefter spred sig i hela världen. Hon berättar om hur storföretag under 90- talet började tilltala ungdomar, för att kunna sprida ett budskap om vad som är ”coolt”, och därmed skapa en känsla av att om man som ungdom inte är brandmedveten, är man en utomstående. Hon talar också om storföretagens hänsynslösa strävan till att maximera sin vinst, till exempel genom att med hjälp av billiga priser frysa ut mindre butiker och företag. Klein beskriver också hur storföretag utnyttjar de pengasummor som blivit över av billig arbetskraft, till att förbättra sin brandimage. Den kritiskt inställda boken avslutas med en hänvisning till hur varje moln ändå har en silverkant, med att påpeka hur ungdomen idag (i slutet av 1990- talet) motsätter sig storföretag och deras försök att ta över världsmarknaden, med att frågesätta hur pass pålitliga dessa företag är och huruvida det lönar sig att vara så varumärkeskoncentrerad.
No Logo är en bok som jag rekommenderar åt alla som är intresserade av att gå varumärkesskapandet in på djupet och alla som vill upprätthålla ett kritiskt tänkande. Jag läste boken på finska, men den finns på biblioteket även på svenska och engelska. Den var tung och aningen svårläst, kanske eftersom det handlade om ett tungt tema. Innehållsförteckningen var dock välbeskrivande, vilket hjälpte till i valet om vilka kapitel som var intressantast för just mig.

-Anna

Källor:
De Pelsmacker, Geuens och Van den Bergh (2007) Marketing Communications: A European Perspective, Pearson Education Limited, Harlow, England.
Klein, Naomi (2001) No Logo, WSOY, Helsingfors, Finland.

Bild:

Branding @ the Digital Age


Herbert Meyers och Richard Gerstman diskuterar i boken "Branding @ the Digital Age" e-handeln och hur den snabba övergåendet till den digitala världen har påverkat branding; hur bygger man upp ett varumärke på internet, vilka är fördelarna och nackdelarna med liknande e-handel? 

Författarna påpekar att principerna för branding är de samma, även om vi kanske känner oss förvirrade över informationsflöden och de olika möjligheterna på e-handeln. Huvudprincipen är att förstå och känna till sina kunder och sin verksamhet, och ge kunden en positiv upplevelse, vart än brandingen sker. Branding enligt Meverso och Gerstman:




Branding is an universal marketing force working to influence the consumer all the time.

I boken nämns det flera gånger hur viktigt det faktiskt är att känna igen sin verksamhet och gällande e-handel, måste ett företag noggrant fundera på vad som igentligen kunde marknadsföras på internet. Som exempel hade de Mc Donald's, som har lyckats med branding både på den "traditionella" handeln och på e-handeln. Mc Donald's säljer inte på internet sina huvudprodukter, dvs. hamburgare, men istället har de valt att "sälja" sin personalitet. De erbjuder kunden på olika slags tjänster som t.ex. restauranglokaliserare som möjliggör det för kunderna att hitta lätt till den närmaste restaurangen. 

En av de största utmaningarna på e-handeln är att faktiskt sälja sina varor till kunden via internet. Kunderna är vana vid att röra och pröva förrän de gör ett köpbeslut och därför kan det vara svårt för företag att sälja via internet. Meyers nämner att de mest framgångsrika företagen är ofta de som bygger upp sitt varumärke både på internet och utanför internet. 

Till sist vill jag ännu nämna de 7 råden som Meyers och Gerstman ger för att lyckas med e-handel:


  • Ceding control
    • Ge kunden en del kontroll över produkterna och låt kunderna ge feedback om produkterna
  • Community participation
    • Delta i kollektiv och skapa nya kollektiv
  • Fostering dialogue with others  
    • Kommunicera med kunden och låt denne delta i företagets verksamhet
  • Focus on core competency 
    • Håll kompetensen i fokus och samarbeta med partners 
  • Deliver good ideas
    • Ge kunderna en bra orsak till att handla på internet
  • Keep your content current
    • Uppdatera och lägg till information regelbundet
  • Engagement 
    • Var intressant och engagerad

Meyers, Herbert M. Gerstman, Richard  (2012) Branding @ the Digital Age. Gordonsville, VA, USA 

/Sabina 

keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

THE BRAND GAP



THE BRAND GAP är faktiskt en bra bok om du vill veta mera eller annars bara läsa om branding. Författaren Marty Neumeier ger en enhetlig teori om branding. Han betonar vikten med att båda hjärnhalvorna ska samarbeta för att nå det förväntade resultatet, dvs. man ska förhålla sig både strategiskt och kreativt för att kunna bygga upp ett ”karismatiskt varumärke”, dvs. ett brand som inte går att ersätta. Han påpekar att flera fall där företag har misslyckats i att bygga karismatiska varumärken, har det funnit en GAP mellan hjärnhalvorna.

I boken diskuteras även hur viktigt brandet är för ett företag. Ett starkt brand ger mervärde och spelrum för företaget att styra marknaden. Bl.a. Coca Cola´s börsvärde skulle vara hälften mindre utan självaste varumärket. Författaren förklarar idén med branding enligt följande;

"The main purpose of branding is to get more people to buy more stuff for more years at a higher price"


Det poängteras även många gånger om att ett brand är inte det du säger att brandet är, utan det är det hur allmänheten ser brandet som. Detta är orsaken varför branding är utmanande och intressant.

Enligt Marty Neumeier kan vem som helst bygga upp ett karismatiskt varumärke, så länge man behärskar de fem viktigaste disciplinerna gällande branding;
  • Differentiate - du måste särskilja dig från de andra, vara unik
  • Collaborate - brandet är summan av samarbete mellan flera personer
  • Innovate - något som ingen vet om, fråga inte, gör det!
  • Validate - feedback är det viktigaste i utvecklingen, kommunikationen är en dialog
  • Cultivate - vad till näst? analysera. upprätthålla brandet.



Boken är både lättläst och snabbläst, jag rekommenderar! Många kanske tänker att "den är ju så kort", men det är orsaken varför jag tyckte om boken. En kort och koncist bok skriven av en erfaren expert i branschen. Ifall du blev intresserad kan du ta en titt på slide-showen som sammanfattar bokens innehåll. Ifall den fångar ditt intresse lönar det sig att läsa boken.

http://ptgmedia.pearsoncmg.com/images/0321348109/goodies/The_Brand_Gap.pdf


- Näse