tiistai 7. toukokuuta 2013

RADIKAALI BRÄNDI





Som fritt valbar bok valde jag att läsa Radikaali brändi, av Nando Malmelin och Jukka Hakala (2011). Malmelin är doktor i statsvetenskap och jobbar som utvecklingschef på A-Lehdet, och Hakala är VD på konsultföretaget Kotoba. Tillsammans driver de företaget Brains (Bra Helsinki Institute), som förbereder och

handleder företagsledare och experter till ett modernt brandtänkande. (Malmelin&Hakala, 2011)

Författarna redogör för hur ett modern brand byggs upp och hur det upprätthålls, leds och skyddas. Boken fokuserar dock främst på den moderna kommunikationsledningen. Författarna vill också utmana läsaren till att ifrågasätta traditionella sätt att uppfatta brand, eftersom de vill väcka nya tankar och visioner om branding. (Malmelin&Hakala, 2011: 11)

Boken var ganska likadan som andra brandingböcker vi bekantat oss med under kursen, det vill säga den beskrev vad som karaktäriserar ett brand och hur det byggs upp och hur det skyddas. Jag uppmärksammade dock några nya, intressanta punkter, som jag inte beaktat tidigare: 

1. All kommunikation som sker inom företaget ska betraktas ur brandets synvinkel; brandet styr all kommunikation. (Malmelin&Hakala, 2011: 73)

2. Även då ett företag inte kommunicerar, kommunicerar det; välutförd kommunikation skapar konkurrensfördelar, medan likgiltig eller dålig kommunikation kan orsaka företaget stor skada - ett introvert företag skapar misstankar. Ett introvert företag är varken attraktivt som arbetsplats, eller som investeringsobjekt. Kommunikation är en investering i företagets framtid. (Malmelin&Hakala, 2011: 74)

3. Innovativa affärsidéer och revolutionära produkt- och tjänstekoncept är gynnsamma utgångspunkter för uppbyggandet av radikala brand. Ett radikalt brand kan dock även skapas med djupsinningt tänkande och kunnig kommunikation. Författarna nämner tvålmärket Dove, som ett bra exempel: Kampanjen "Aidon kauneuden puolesta" använde sig av kvinnor av olika ålder, storlek och form, som skapade stor, samhällelig diskussion om dagens skönhetsideal. Vem hade trott det av ett företag som tillverkar tvål? Dove- brandet kom att ha även en kulturell betydelse, ett brand som inte enbart genom sina produkter påverkade samhället. (Malmelin&Hakala, 2011: 143-144)

Radikaali brändi är en lättläst bok på ca 180 sidor. Den upprepar mycket gammalt, men ger samtidigt nya insikter i brand- tänkandet. Den uppmanar till att tänka kritiskt - i mer avslappnad stil än till exempel No Logo. 

-Anna


Källa:

Malmelin, Nando & Jukka Hakala (2011), Radikaali Brändi, Talentum Media Oy, Helsingfors, Finland.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti